فروش باطری سمند
در مقاله قبلی درباره باتری سوزوکی ویتارا صحبت کردیم حال در این مقاله به باتری سمند میپردازیم.
باتری مناسب برای خودروی سوزوکی ویتارا باتری 66 و 74 آمپر است که شما به راحتی می توانید از سایت باتری کار کلیه باتری های سپاهان باتری شامل اوربیتال قرمز – اوربیتال سیلور – اوربیتال پریمیوم – سوزوکی و ای اف بی و باتری های صبا باتری شامل واریان و باتری ها کارپیل آکوباتری می توانید انتخاب کرده و از خدمات تعویض و نصب رایگان باتری کار استفاد نمایید.
سمند یک خودروی سواری است که از سال 1380 توسط ایران خودرو تولید میشودو علاوه بر فروش در ایران، به کشورهای دیگر نیز صادر شدهاست. سمند براساس پلتفرم پژو 405 ساختهشدهاست. این خودرو در ابتدا قرار بود جایگزین پیکان شود که با توجه به هزینه طراحی و قیمت نهایی آن، این امر محقق نشد. سمند در ادبیات فارسی به اسبی گفته میشود که رنگی متمایل به زرد دارد.
تاریخچه
تبلیغات اولین پروتوتایپ، سمند به اسم پیکان جدید، 1375
پس از رشد صنعت خودروسازی در کشور کره که تقریباً همزمان با ایران شروع به فعالیت نموده بود، تقاضای طراحی و تولید خودرو در افکار مردم ایران زیاد شد؛ نخستین بار در اوایل دهه هفتاد شمسی، طرح خودروی ملی در سازمانهای رسمی کشور از جمله مجلس شورای اسلامی، وزارت صنایع سنگین وقت و سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران مطرح گردید.
در سال 72 مرکز تحقیقات و خدمات خودکفایی ایران در مجموعه سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران مأمور شد تا در چهارچوب یک برنامه تحقیقاتی، بر پایه مهندسی معکوس برای اولین بار در ساختار صنعت خودروسازی ایران، فرایند طراحی و ساخت خودرو به شیوه مقرون به صرفه را طراحی و تعریف کند.
اصطلاح خودروی ملی اولین بار به یک خودروی مفهومی که در چهارچوب همین برنامه در این مرکز تحقیقاتی طراحی شده بود اطلاق گردید. پروژه خودروی ملی پروژهای موفق و نسبتاً کم هزینه بود که از طرف شهردار وقت تهران غلامحسین کرباسچی و وزارت صنایع سنگین وقت حمایت میشد. نمونههای اولیه این خودرو که به صورت آزمایشی بر پایه پلتفورم خودروی شورلت رویال باقی مانده از قبل از انقلاب طراحی و ساخته شده بود، بارها در نمایشگاههای خودرو در محل دائمی نمایشگاههای بینالمللی تهران در سالهای 72 تا 75 به نمایش گذاشته شد. در این پروژه برای اولین بار در ایران روشها و فرایند کامل ساخت یک خودرو مورد تحقیق و بررسی قرار میگرفت اثبات شد که در ایران توان طراحی و ساخت خودرو وجود دارد.
در انتها با انتقال مستندات به گروه صنعتی ایران خودرو با الهام از این طرح و احتمالاً با استفاده از اولین یافتههای تحقیقاتی مهندسین این مرکز، پروژه طراحی خودرو بومی در سال 1374 در گروه صنعتی ایران خودرو آغاز گردید.
با توجه به پیچیدگی طراحی پلت فرم و با اتکا به تجربه سازمان گسترش در پروژه خودروی ملی، شرکت ایران خودرو اقدام به خرید پلت فرم پژو 405 از شرکت پژو فرانسه نمود. همزمان با انجام این پروژه در ایران، شرکت فرست اتومیتو انگلستان اقدام به طراحی نمونه اولیه خودرویی بر روی شاسی و قوای محرکه خودرو پژو 405 برای تولید در یک شرکت تایوانی نموده بود که با توجه به ورشکستگی شرکت تایوانی و همچنین پیچیدگی طراحی بدنه، ایران این طرح را از شرکت فرست اتومیتو خریداری کردند اما چون شرکت فرست اتومیتو طراحی را خوب انجام نداده بود و ایران خودرو فهمیده بود این شرکت توانایی اصلاح آن را ندارد آن را به ایران برد و در آن جا مرکز تحقیقات ایران خودرو با جمعآوری فارغ التحصیلان دانشگاههای امیرکبیر، صنعتی شریف و چند دانشگاه صنعتی دیگر، طراحی خودرو ملی را در کنار مشاوران خارجی شروع کرد. در این فرایند، اتاق نسبتاً کوچک و ارگونومی که متناسب با افراد کوتاه قد شرق آسیا ساخته شده بود بازطراحی شد.
سمند معمولی یا X7، اولین نسخه از سمند است که تولید آن از سال 1380 آغاز شد و تا 1388 ادامه یافت. سمند X7 از لحاظ امکانات بالاتر از EL است و بین EL و LX قرار میگیرد. این نسخه از سمند تنها با موتور XU7 عرضهشد و برخلاف سمند LX نسخه? موتور ملی آن تولید نشد.
سمند الایکس، نسخه ارتقاءیافته سمند معمولی است. پروژه طراحی سمند LX از اسفند 1381 شروع شد و این مدل در اردیبهشت 1383 وارد بازار شد. ایران خودرو مدعی است سمند الایکس دارای قدرت فرمانپذیری خوبی است و از نکات مهم در طراحی سمند ال ایکس را ایمنی آن میداند. شایان ذکر است که در حال حاضر سمند lx با موتور EF7 نیز تولید میشود. از تجهیزات اضافی به کار گرفته شده در مدل الایکس نسبت به مدل معمولی سمند میتوان به ترمز ضد قفل، کیسه هوای راننده، رینگ آلومینیومی، امکان تنظیم برقی صندلیهای سرنشینان جلو، سنسور هشدار دنده عقب و صندوق پران الکتریکی عقب نام برد و دارای دنده? دستی با گیربکس 5دنده میباشد.
سمند EL
سمند EL یا «سمند کار» مدلی از سمند با آپشنهای کمتر است که تا قبل از دهه 90 خورشیدی و بیشتر به شکل تاکسی تولید میشد. تولید سمند EL به صورت تاکسی از سال 1384 شروع شد. از سال 1388 تا 1391، تعدادی سمند EL شخصی تولید گردید. در نهایت مدل SE بهطور کامل جایگزین این مدل شد. مشخصه سمند EL، چراغ خطرهای بزرگ آن است.
از آنجایی که کاربری اولیه سمند EL، ناوگان تاکسیرانی بود، تعدادی از امکانات آن نسبت به سمند X7 حذف شدهاست. سمند EL به جای رینگ، دارای قالپاق معمولی بود و همچنین سیستم هشداردهنده هوشمند این مدل حذف شدهبود. در این مدل شیشه عقب به صورت دستی عمل میکند. رنگ سپر، کنسول وسط و دریچه هوا برای صندلی عقب نیز دراین مدل حذف شد و سپر جلو نیز چراغ مهشکن ندارد. همچنین این مدل فاقد آنتن برقی بوده و از آنتن معمولی پژو در آن استفاده شدهاست.
سمند SE با امکانات کمتر نسبت به LX، جایگزین سمند معمولی و EL شد. این مدل در سال 1387 رونمایی و تولید آن در سال 1389 آغاز شد.[23][24][25] تولید این مدل در سال 1397 پایان یافت.[26][27] تفاوت این مدل با سمند معمولی و سمند کار از نظر فنی، تفاوت اکسل و کاهش وزن آن میباشد. از نظر طراحی نیز تفاوت SE با مدل معمولی و EL در طراحی چراغهای عقب، جلوپنجره و چیدمان دکمههای داشبورد است.[25]
سمند سورن
نوشتار اصلی: سمند سورن
اولین فیسلیفت عمده سمند، سورن بود که در سال 1385رونمایی شد و از سال 1386 تولید میشود. سمند سورن از نظر فنی تفاوت چندانی با سمند LX ندارد و بیشتر طراحی چراغهای آن تغییر کردهاست. همچنین تفاوتهایی در طراحی کابین دیده میشود. همچنین نسخه توربوشارژر سورن نیز از سال 1395 تولید و عرضه میگردد. سورن توربو دارای توان 150 اسب بخار است.
دنا
نوشتار اصلی: دنا (خودرو)
دومین فیسلیفت عمده سمند، دنا است. پروژه طراحی این خودرو در سال 1388 آغاز شد. در نهایت دنا در سال 1393 به بازار عرضهشد. این خودرو از لحاظ طراحی بیرونی و داخلی و همچنین امکانات خود با سمند LX تفاوت عمده دارد؛ با اینحال دنا از موتور ملی بهرهمیبرد و از نظر فنی با سمند LX تفاوت قابل توجهی ندارد.
باتری کار به عنوان یک استارت آپ تخصصی و امداد باتری در زمینه فروش باطری ماشین و ارائه انواع باتری ماشین به فعالیت می پردازد. حمل، نصب و تست دینام و سیستم برقی کلیه خودروها کاملا رایگان بوده و به جز هزینه باتری شما هیچ هزینه دیگری پرداخت نخواهید کرد. و همچنین تعویض باتری ماشین در محل انجام می شود.